31 augustus 2020

Hoe om te gaan met stressvolle situaties op de werkvloer

Veel mensen ervaren wel eens stress op de werkvloer. Dit hoeft niet slecht te zijn. Een kleine mate van stress geeft mensen vaak het gevoel van uitdaging. Als iemand continu stress ervaart kan dit de oorzaak zijn van lichamelijke of psychische klachten. Zeker in de afgelopen Coronaperiode ervaren mensen meer stress. Hoe kan je hier het beste mee omgaan?

Stress wordt voor iemand vaak teveel als er continue veel spanningen zijn, en iemand hierdoor de controle verliest op bijvoorbeeld het werk of thuis. Arnold Bakker, Hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, geeft tips hoe om te gaan met stressvolle situaties op het werk.

Te hoge werkdruk

Je hebt verschillende soorten stress. Stress is niet het probleem. Maar als een mens te veel en te lang stress ervaart wel. Bakker geeft aan de stress te onderscheiden is in uitdagende stressoren en belemmerende stressoren. Van beide word je moe maar van de uitdagende stressoren krijg je ook energie.

Stress is niet zozeer een probleem. Maar als iemand lang stress ondervindt kan dit lijden tot problemen

Als je wilt voorkomen dat je belemmerende stress gaat ervaren is het van belang dat je na het werk goed kan uitrusten. Dit betekend echter niet dat je op de bank moet gaan hangen. Zoek uit waar je juist energie van krijgt.

Grens tussen werk en privé

Kijken op je werkmail voordat je naar bed gaat? Of lees je toch nog even snel dat ene whatsappje van een collega? Veel mensen zijn bereikbaar in hun vrije tijd. Het kan stress geven, als je het gevoel hebt dat je altijd bereikbaar moet zijn voor je werk.

Waarom moet je altijd bereikbaar zijn voor je werk? Probeer je telefoon en laptop is uit te zetten

Om een balans te vinden tussen werk en privé is belangrijk. Maar om deze balans te behouden is ook nog een kunst. Probeer je telefoon en computer uit te zetten. Ook kan je de afwezigheidsassistent van je mail aanzetten. Geef hier goed in aan wanneer je niet aan het werk bent, ook voor je collega’s.

In een privé situatie kan er ook een emotionele zware gebeurtenis voorkomen, waardoor het lastiger is om op het werk te functioneren.

Werk kan ook zorgen voor afleiding, als er een heftige gebeurtenis plaats vindt je privé leven

Op zo’n moment is het toch goed om dan aan het werk te gaan. Dit geeft afleiding, waardoor je minder kan gaan piekeren.

Symptomen van werkstress

Wijnand Groen (directeur van Percuris) geeft aan dat stress vaak leidt tot ziekteverzuim. Dit heeft gevolgen voor zowel werknemer al werkgever. Maar hoe constateer je dat een werknemer stress ervaart van het werk?

Wijnand geeft aan dat de volgende signalen kunnen duiden op stress:

  • Vaak merk je dat een werknemer onrustig is in vergelijking met zijn normale gemoedstoestand;
  • Iemand kan somber ogen. Dit merk je vaak aan iemand zijn lichaamshouding en de uitspraken die iemand doet;
  • Moeite om aandacht en concentratie erbij te houden is ook een teken van stress:
  • Vaak wordt iemand emotioneel over zaken waar hij anders vrij rustig op reageert.

Zo ga je op het werk om met stressvolle situaties, 15 augustus 2020, AD.nl