19 juni 2018

Neem het rouwproces na baanverlies serieus

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen na ontslag in een heftig proces terechtkomen. De symptomen bij mensen die hun baan verliezen lijken op rouw na het verlies van een dierbare. Handvatten om dit rouwproces goed door te komen en ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan, zijn dan geen overbodige luxe.

Het effect van baanverlies word vaak onderschat en veel mensen lopen hierdoor onnodig vast, constateert psycholoog Janske van Eersel. Ze is zelf haar baan verloren en raakte gefascineerd door de grote impact die dit heeft. “Werk is voor veel mensen van grote betekenis. Ontslag raakt mensen in het hart.”[1]

Verlammende gevoelens

Van Eersel deed onderzoek naar de gevolgen van baanverlies. Een op de vijf mensen komt na ontslag in een rouwproces: in veel gevallen is er sprake van angst, depressie, lusteloosheid, cynisme en lethargie. Het is niet vreemd dat er onder deze groep mensen behoefte is aan ondersteuning en een helpende hand van buitenaf.

Een op de vijf mensen komt na ontslag in een rouwproces

‘Re-integratie na baanverlies is een complex traject,’ bevestigt Wijnand Groen, directeur van re-integratie- en jobcoachingsbureau Percuris. ‘Er is vaak sprake van veel onzekerheid en frustratie, wat ook begrijpelijk is. Maar om weer van het leven te genieten en uiteindelijk weer met goede moed aan het werk te gaan, is het nodig om deze gevoelens onder ogen te zien. En om de focus te verleggen naar mogelijkheden.’

Werk vinden na ontslag

Opnieuw stabiliteit, kracht en inzicht in de eigen situatie te vinden, is de uitdaging volgens Van Eersel. De professionals van Percuris helpen hier dagelijks bij, met als einddoel het vinden van een geschikte baan. Door de persoonlijke begeleiding lukt het beter om iets te vinden wat goed aansluit op interesses en mogelijkheden: cruciaal voor werken met plezier.

“Als je het gevoel hebt dat je er alleen niet uitkomt, zoek dan vooral hulp,” moedigt Groen aan. “In zo’n situatie heb je weer perspectief nodig. We helpen daar graag bij.”

Contact opnemen

[1] ‘Baanverlies leidt vaak tot angst, depressie en lusteloosheid’, Algemeen Dagblad (19-05-2018)