11 oktober 2018

Werkgevers geven weinig prioriteit aan aannemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Veel werkgevers staan open om een werknemer in dienst te nemen met een afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Ondanks de economische groei, slagen de werkgevers er niet in om passende functies te creëren. Een andere oorzaak is dat werkgevers er gewoonweg niet genoeg over weten.

Sinds 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking gesteld. Het doel van deze wet is om zoveel mogelijk mensen, met een arbeidsbeperking, weer aan de arbeidsmarkt deel te laten nemen. Uit een nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt echter dat werknemers juist minder werknemers aannemen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Twee-derde van de werkgevers voelt zich verantwoordelijk voor het aannemen van met mensen met aan afstand tot de arbeidsmarkt. Maar in de praktijk wordt er met dit gevoel niet zoveel gedaan. Slechts 11 % van deze werkgevers is daadwerkelijk van plan om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Werkgevers geven als verklaring dat er geen geschikte functies beschikbaar zijn en dat er eventueel nieuwe banen gecreëerd moeten worden.

Voordelen en nadelen

Wijnand Groen, directeur van Percuris heeft vaak te maken met dit probleem. ‘’Wij begeleiden veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een regulieren baan’’. Soms is dit niet altijd gemakkelijk. Wij merken dat werkgevers vaak angstig zijn om iemand met een beperking aan te nemen. Angst dat het niet goed zal gaan. Daarnaast vinden ze het teveel gedoe en ze hebben geen tijd.”

‘’Werkgevers zijn vaak angstig om een werknemer aan te nemen met een arbeidsbeperking’’

Groen: “Werkgevers zien nog vaak alleen de nadelen van het aannemen van een werknemer met een arbeidsbeperking. Vooral MKB bedrijven zijn terughoudend. Een werknemer met een arbeidsbeperking verzuimt soms vaker. Zijn of haar taken moeten dan wel door iemand anders overgenomen kunnen worden.”

Groen vindt het jammer dat nog veel werkgevers deze vooroordelen hebben. “Wij hebben genoeg klanten die erg gemotiveerd zijn en graag aan de slag willen.”

Financiële voordelen

Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van de financiële voordelen die aangevraagd kunnen worden bij het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. Deze voordelen zijn: loonkostenvoordeel, loondispensatie, no-risk polis, proefplaatsing en jobcoaching. Bovendien kunnen er aanpassingen op de werkplek gedaan worden.

Volgens Groen is het belangrijk dat werkgevers meer en beter op de hoogte gehouden moeten worden over het aannemen van een arbeidsbeperkte. En zodra de werknemer aan de slag gaat, is het belangrijk dat zeker in de eerste periode gebruik wordt gemaakt van Jobcoaching. Dit verlaagt de kans op uitval.

Bent u werkgever en wilt u iemand met een arbeidsbeperking een kans geven? Of wilt u meer informatie over het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking? Neem dan contact op.

Bron: Werkgevers geven weinig prioriteit aan aannemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, 9 oktober 2019, AD.nl